Verlaagd BTW-tarief voor Duurzame Energie: wat verandert er vanaf 1 januari 2024
Sta je op het punt om over te stappen op groene energie? Dan is dit het moment om aandachtig verder te lezen want er zijn een paar veranderingen op til.
Verandering in Btw-tarief voor zonnepanelen
Een van de meest opvallende ontwikkelingen is de tijdelijke verlaging van het btw-tarief voor zonnepanelen en zonneboilers, die helaas op 31 december 2023 tot een einde komt. Voor woningen jonger dan 10 jaar was het tarief voor installaties van zonnepanelen en zonneboilers verlaagd naar 6%. Echter, met het aanbreken van het nieuwe jaar zal het btw-tarief weer stijgen naar 21%.
Goed nieuws voor warmtepompen
Maar er is ook goed nieuws! Premier Alexander De Croo heeft aangekondigd dat het btw-tarief voor warmtepompen voor onbepaalde duur op 6% blijft voor woningen jonger dan 10 jaar, startend vanaf 1 januari 2024. Voor woningen ouder dan 10 jaar geldt nog steeds een verlaagd btw-tarief voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.
Dit is een duidelijke stimulans voor huiseigenaren om te kiezen voor duurzame verwarmingsoplossingen.
Welke warmtepompen en componenten vallen onder deze maatregel?
• Enkel warmtepompen die warmte onttrekken aan natuurlijke bronnen, zoals de grond, de lucht of het grondwater en die warmte overbrengen in de woning die bestemd is om de woning te verwarmen en/of van warm sanitair water te voorzien, genieten van de maatregel.
• Lucht/lucht warmtepompen die zowel warmte als koeling kunnen produceren voor zover de warmtefunctie niet definitief uitgeschakeld kan worden.
• Warmtepompboilers, zijnde een bijzondere vorm van lucht/water warmtepomp gekoppeld aan een boiler waarmee deze één onlosmakelijk geheel vormt.
• Componenten zoals de verdamper, condensor, compressor, expansieventiel, kabels en leidingen, en werken met betrekking tot deze componenten.
Warmtepompen die uitsluitend dienen als koeling en hybride modellen vallen dus niet onder deze maatregel.
Wat met de werkuren?
Het verlaagde btw-tarief geldt ook voor bijkomende werkzaamheden, zoals de voorbereiding van de werf (bv. grondboringen, elektriciteitswerken…). Uitzonderingen zijn echter werken voor de installatie van sanitaire componenten (bv. douche, toilet, …), en verwarmingsonderdelen(bv. vloerverwarming, radiatoren,…), evenals deze componenten zelf.
Hou er ook rekening mee dat indien je zelf de installatie wenst te doen, de loutere aankoop van de materialen onderworpen blijft aan het normale btw-tarief van 21 %.
Ook voor het verwarmen van je zwembad of je bedrijf?
Voordat je de sprong waagt, zijn er nog enkele voorwaarden om in gedachten te houden:
De woning moet hoofdzakelijk als privéwoning worden gebruikt en minder dan 10 jaar voorafgaand aan de eerste factuur in gebruik zijn genomen.
De installatie moet instaan voor het verwarmen van een woning; de aankoop van een warmtepomp voor een zwembad komt dus niet in aanmerking.
Tot slot geldt de btw-verlaging alleen voor particulieren, en moet dit expliciet vermeld worden op de factuur.
Kortom, het einde van het jaar is niet alleen een tijd van feesten, maar ook een strategisch moment om te profiteren van fiscale voordelen. Met de verlenging van het verlaagde btw-tarief voor warmtepompen, is 2024 het perfecte jaar om de stap te zetten naar een duurzamere, energie-efficiëntere woning en jouw huis klaar te maken voor een groenere toekomst!
Bron:
Btw-tarief van 6% bij renovatie en sloop- en heropbouw van woningen | Vlaanderen.be
Tijdelijk verlaagd btw-tarief fotovoltaïsche zonnepannelen, thermische zonnepanelen en zonneboilers en warmptepompen | FOD Financiën (belgium.be)
Warmtepomp blijft aan 6% btw | Livios